Mama, ik verveel mij!

Hoe lang is het geleden dat u zich heeft verveeld? Of heeft MOGEN vervelen, want we hebben het steeds ‘druk, druk, druk’. We hollen van de training van de jongste, naar de balletles van de oudste, naar nog een avondvergadering op het werk, naar een hapje eten met vriendinnen… en eindigen de dag met de afwas.
Wat kijken we als volwassenen toch met weemoed terug naar die kindertijd, waar we ons op vrije dagen regelmatig ‘mochten’ vervelen! Zorgeloos, zonder stress of het gevoel dat er nog veel moest gebeuren. ZAAALIG!
Op die momenten kwam de creativiteit naar boven, want ons mama zei dan ‘verzin maar iets om te doen!’. We gingen dan fantasieverhalen naspelen, kampen bouwen, waterspelletjes, knutselen… samen met de kinderen uit de buurt. Ik ging volledig op in onze eigen verzonnen verhalen, en was uren zoet.
De vrije tijd van kinderen van vandaag wordt veel meer gepland dan vroeger. Kinderen krijgen daardoor de kans om hun talent te ontplooien in georganiseerde activiteiten of worden sneller ondersteund bij hun werkpunten. Zo beoefenen ze een sport, bespelen ze een instrument en volgen ze bijles wiskunde. Ze hebben na die hele dagen school nog een druk gevulde agenda af te werken. Een vrije avond is eerder uitzondering dan regel!

Kinderen leren van jongs af aan al hoe ze moeten omgaan met stress en drukte, voor het ene kind al gemakkelijker dan voor het andere kind. Als de drukte dan wat gaat liggen, tijdens vakantieperiodes, is het voor kinderen soms moeilijk aanpassen. Wat moeten ze toch gaan doen met al die vrij gekomen tijd! Kunnen én mogen kinderen zich nog vervelen, zonder naar die tablet of tv te grijpen? Of wordt die tijd dan snel ingevuld met klusjes, huistaken, of toch maar die spelconsole?

Als ouder de dag van vandaag is het lastig om kinderen die technologische bezigheden (af en toe) te ontzeggen. Ze zijn alomtegenwoordig, en je hoort je kind al snel roepen ‘mama, ik verveeeeeeel mij!!!’ Ze hebben, misschien net als wij volwassenen?, het gevoel dat elk momentje vrije tijd nuttig moet ingevuld worden.
Ik wens dat elk kind af en toe de tijd krijgt om zich ECHT te vervelen, zodat zijn/haar creativiteit volop naar boven kan komen. Het zal de kinderen in de buurt leren kennen, vol lijm en verf hangen, met takken in de haren en groene broeken terug binnen komen, maar ’s avonds wel voldaan en moe in z’n bed kruipen. Ook die talenten zouden kinderen moeten kunnen ontwikkelen, zodat ook zij later met weemoed kunnen terugblikken op een zorgeloze kindertijd!
En ga gerust mee in die heerlijke fantasieverhalen, speel mee en laat die afwas een keertje staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title