De Thuisploeg

Helpen. Ondersteunen. Stimuleren.

Wil jij ook een vrijwillige worden?

 

Aan huis, zolang als nodig.

Kinderen gezond en kansrijk grootbrengen is vandaag een serieuze uitdaging! Soms zit het allemaal even niet mee, waardoor gezinnen een handje hulp en steun goed kunnen gebruiken. Als ‘Thuisploeger’ biedt je dan ongeveer gedurende 1 jaar lang gezinsondersteuning met als doel de draagkracht van het gezin te versterken, de eigenwaarde te verhogen en de taal- en talentontwikkeling te stimuleren. Je vertrekt steeds vanuit de thuissituatie van het gezin, hun beleving, noden en krachten. Een begeleiding gebeurt altijd vanuit de vraag van het gezin en wordt in overleg afgerond.

De Thuisploeg

Sluit je aan bij de Thuisploeg? Dan maak je deel uit van een team geëngageerde vrijwilligers! Je brengt –als vriend aan huis- wekelijks tijd door met een gezin. Wat je in die tijd doet, hangt af van de vragen of noden van het gezin en gebeurt altijd in overleg met de ouder(s).

Je kan bijvoorbeeld eens samen naar de bibliotheek gaan, helpen met het huiswerk, een kind leren fietsen, helpen met de verzorging van een baby, het vrijetijdsaanbod verkennen en de deelname eraan vergemakkelijken, een leuke uitstap plannen, wandelen, fietsen of gewoon een tas koffie drinken en gezellig bijpraten.

De Thuisploeg is een nieuw aanbod vanuit de Opvoedingswinkel Genk, As, Zutendaal en is dankzij het pionierswerk van de huidige ‘Thuisploegers’ erkend door Kind & Gezin. Samen met een coördinator, andere vrijwilligers en professionals maak je werk van een stevige pedagogische basis in (aanstaande) gezinnen.

Deel je tijd en talent met ons!

De Opvoedingswinkel is op zoek naar extra vrijwilligers voor de Thuisploeg. Diploma’s of ervaring zijn geen vereisten. Je hebt natuurlijk wel een groot hart voor gezinnen en je gelooft in mensen en hun mogelijkheden. Je kan ook rekenen op de nodige ondersteuning: elke nieuwe vrijwilliger krijgt een korte introductie over doel en aanpak; om de 3-4 weken is er een werklunch waar alle vragen en thema’s een plaats krijgen en je kan steeds terecht bij een hulplijn bij de coördinator van de Thuisploeg.

Daarnaast worden vormingen of bijscholingen aangeboden op basis van de interesses of behoeftes. Tot slot word je niet zomaar aan een gezin gekoppeld. Samen met de coördinator zoek je naar een goede match en samen leggen jullie het eerste kennismakingsbezoek af.

Engagement, heen en terug

De Thuisploeg is een vrijwilligersinitiatief, maar vrijwillig is niet vrijblijvend. Neem je engagement op? Dan rekenen we ook echt op je! Je maakt deel uit van een grote en goed onderbouwde vrijwilligerswerking in Campus O³, het Genkse Huis van het Kind. ‘Vrijwilligen’ in de Thuisploeg verbindt jouw wereld met de wereld van je gezin en dat is een enorme meerwaarde en verrijking! Wij bieden coaching, vorming, ondersteuning én waardering in een warm netwerk.