“Alles wat je aandacht geeft, groeit”

“Alles wat je aandacht geeft, groeit”Aristoteles (384 v.C. – 322 v.C)

Wanneer je puber met zijn ogen draait of de diepste zucht uitblaast als je voor de zoveelste keer dezelfde vraag (moet) stellen is het belangrijk om als ouder niet in de valkuil te trappen om in het hier en nu op dit gedrag te reageren. Kies waar je op wilt inzetten en wat je op dat ogenblik door de vingers kan zien. Niet altijd een makkelijke opdracht om te doen als ouder, dat weten we!

We zien vaak dat als je telkens op ‘negatief’ gedrag reageert, het ‘positieve’ vaak verloren gaat. Het raakt onder gesneeuwd door (soms) destructieve patronen en gewoontes, wat wij ‘een dans’ noemen. De dans is de manier hoe je gewoonlijk met elkaar omgaat in dit soort situaties. Een vaste manier van reageren op elkaar, zoals een stem die omhoog gaat, een opgejaagd gevoel die er voor zorgt dat je niet veel kunt verdragen van elkaar, een korte reactie, een dreigement dat ze bijvoorbeeld hun gsm zullen kwijt zijn wanneer ze niet luisteren.

Stel je voor dat we uit deze dans kunnen stappen en bewust kiezen om deze danspassen, ons eigen aandeel in de discussie, niet meedansen. We kiezen er als ouder bewust voor om te kijken en aandacht te geven aan wat wél goed loopt. Bijvoorbeeld het bord dat al in de buurt van de vaatwasser werd neerzet, een sok die wél in de wasmand belandde, een ingehouden reactie van je puber op iets waar hij of zij zich anders meteen in opjaagt. Als we dàt in de verf kunnen zetten, zien we dat we niet meegaan in dat negatieve patroon, maar er iets positief aan toevoegen. Het geeft terug opening naar een aangename of leuke sfeer in huis, want je jongere voelt dat ook wat hij of zij goed doet… gezien wordt en niet enkel wat niet goed liep!

Dit komt je band ten goede en laat positief gedrag groeien! Dus volg het advies van Aristoteles en geef aandacht aan het gedrag dat jij wilt zien groeien als ouder! #weekvandeopvoeding #weekvandegroeilamp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.