Praten met je kind over sexting

Hoe praat je met je kind over sexting? “Vertel je kind om foto’s zonder gezicht te maken”

Gisteren 11:05 (Bron: Radio 2)

Het begrip ‘sexting’ is overgewaaid vanuit het Engels en vormt een samenstelling van ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (berichtjes sturen). Concreet houdt het in dat je seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je mobiele telefoon of tablet verstuurd. En dat is niet zonder gevaar. "Denk vooral niet dat je kinderen het niet doen, want dat is niet zo.”

Jongeren in de puberteit willen elkaars lichaam leren kennen en via sms is het makkelijker om vragen te stellen dan face to face. “Alles begint bij afspraken maken met je kind over het internet. Wat je offline niet doet, doe je ook niet online”, vertelt Marc Janssens van de opvoedingswinkel in Genk. Hij geeft infosessies aan ouders die met vragen zitten over kinderen en opvoeding.

Sexting is normaal

"Sexting is normaal in de seksuele ontwikkeling van jongeren”, vertelt Marc, “Het is een deel van je lichaam ontdekken en flirten. Het gebeurt nu eenmaal en als je goed geïnformeerd bent, is het oké om te doen en kan je risico’s vermijden."

“Alles begint bij afspraken maken met je kind over het internet. Kinderen maken geen onderscheid meer tussen online en offline leven. Doe niets online, wat je offline ook niet zou doen. Iets online plaatsen is heel snel gebeurd en er is vaak geen weg terug.”

Tessa Debaeke is coördinator en psycholoog bij jongerenhuis Overkop Genk en ziet dat heel veel jongeren op de een of andere manier in aanraking komen met sexting. "Uit eigen onderzoek, blijkt dat iets meer dan 60 procent van de jongeren al te maken gehad heeft met sexting. Bijna 70 procent heeft al eens de vraag gekregen om een seksueel getinte foto te sturen en iets meer dan 40 procent heeft al eens een seksueel getinte foto verstuurd."

"Sexting is dus zeker niet iets abnormaal. Het hoort bij het opgroeien, maar je moet de risico’s kennen", concludeert ze.

Hoe begin je zo’n gesprek?

Het gesprek beginnen met je kind, is niet altijd even gemakkelijk, maar wel noodzakelijk. "Sexting zou eigenlijk in het eerste gesprek over seksualiteit ter sprake moeten komen", vertelt Tessa. "Wanneer je kind op een leeftijd gekomen is dat de seksuele ontwikkeling begint, moet je er als ouder over durven praten."

“Zoek een aanknopingspunt waarmee je het gesprek op gang kunt brengen. Als je samen een film kijkt en er speelt zich een gelijkaardige situatie af, vraag aan je kind hoe zij ermee zou omgaan", adviseert opvoedingsconsulent Marc nog.

Denk als ouder niet dat jouw kind het niet doet, want het krijgt er sowieso mee te maken.

— Marc Janssens, opvoedingsconsulent

“Hou het gesprek wel luchtig. Spreek uit interesse en nieuwsgierigheid," vult hij nog aan, "Doe het in de auto, daar moet er geen oogcontact gemaakt worden. Een formeel gesprek aan tafel is niet de manier. Stel vragen zoals ‘Heb je schrik voor…’, of spreek vanuit ervaring van anderen: ‘De dochter van een collega heeft dit meegemaakt, heb jij dat al eens gehad?’. Op die manier stel je geen directe vragen over wat jouw kind nu eigenlijk uitspookt op het internet"

Mag dat wel, sexting?

In België is sexting op zich niet strafbaar, maar de wetgeving kan van toepassing zijn op bepaalde situaties of gedragingen die verband houden met sexting. Marc Janssens: “Er moet ten eerste wederzijdse toestemming zijn. Daarnaast maakt de wet een verschil tussen twee veertienjarigen die beelden sturen naar elkaar of een achttienjarige die beelden vraagt of bezit van een persoon onder de zestien jaar. Vanaf het moment dat je kind in een strafbaar kader zit, moet je als ouder ingrijpen.”

“Uiteraard zijn het verspreiden en/of bezitten van beelden van iemand zonder toestemming, strafbare feiten. Het grootste gevaar is dat je eigenlijk niet weet wat de persoon die jouw foto ontvangt, ermee gaat doen. Vertrouwen hebben in vriendschappen en prille liefdesrelaties, is belangrijk, maar je weet maar nooit. Het kan razendsnel gaan.”

“Verbieden heeft geen zin”

Jongeren kunnen nog niet goed inschatten wat de risico’s en gevolgen zijn. "De taak van de ouder is om de kinderen te informeren over de gevaren van het internet en sexting. Als ze het dan toch doen, wijs hun erop om onherkenbare foto’s te sturen: zonder gezicht, tattoos of achtergrond. Benadruk heel hard dat als je kind iets niet wil doen, het dat ook niet moet doen. Nee is nee", vertelt opvoedingsconsulente Marc.

Tessa is het hiermee eens. "Het vertrouwen moet er zijn: heeft de ander ook wel eens een foto gestuurd, ken je hem of haar al lang, heb je elkaar al eens ontmoet, stuur je de foto omdat je het zelf wil en let er vooral op dat je niet in de val gelokt wordt."

"Het ergste, is het gevoel hebben dat je nergens terecht kan met je vragen en problemen," voegt Tessa er nog aan toe, "Spreek er dus over met je kind en bied een opvangnet of leer ze de verschillende jongerenhulplijnen kennen zoals Overkop."

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.